ВОЈНИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ У ПОСЕТИ ЈАСЕНОВЦУ

У повратку са вишедневног семинара у Словенији, делегација Војног синдиката Србије, посетила је Српски Православни Манастир Јасеновац и поклонила се жртвама истоименог усташког концентрационог логора. Припаднике наше војске и чланове ВСС, у манастиру је дочекао и примио Његово Преосвештенство Епископ Пакрачко-славонски г. Јован.

Делегација је имала и јединствену прилику да се сретне и добије благослов од Његовог Преосвештенства Епископа Рибинског и Даниловског г. Венијамина из сестринске Руске Православне Цркве, који је тог дана такође био у посети Јасеновцу.

Делегација ВСС обишла је и спомен подручје на месту усташког логора „Јасеновац“ и поклонила се жртвама новомученика јасеновачких.

На позив Владике Јована, делегација ВСС посетила је и јединствену библиотеку Епархије Пакрачко-славонске, у којој се чувају рукописи стари и 500 година као и оригинални рукописи Вука Стефановића Караџића.

У Владичанском двору у Пакрацу,  са Његовим Преосвештенством владиком Пакрачко-славонским г. Јованом, као веома добрим познаваоцем стања у нашој војсци, разговарали смо о нашем садашњем раду и будућој сарадњи.

Владика Јован, позвао је ВСС да узме активно учешће у организацији ходочашћа и екскурзија у Јасеновцу, како би се неговало сећање на мученике који су ту недужно страдали током Другог светског рата. Јасеновац је највеће стратиште српског народа, а наша је дужност да злочин који се тамо догодио никад не заборавимо како би смо научили да своју мученичку и страдалничку историју поштујемо и чувамо зарад будућих поколења.