ШКОЛИЦА У ПРИРОДИ

22. јуна у манастиру Сестрољин одржана је манифестација „ШКОЛИЦА У ПРИРОДИ“ у организацији Војног и Полицијског синдиката Србије, Синдикалне организације Завода за јавно здравље Пожаревац, Синдиката просветних радника Србије – техничка школа „Никола Тесла“ Костолац. На манифестацији, која је организована за децу од шест до десет година, учешће је узело четрдесеторо деце која су могла да виде и науче како да се снађу у природи и свакодневним животним ситуацијама.

Увежбан тим из Црвеног крста Пожаревац им је демонстрирао како да помогну себи и другоме у тренуцима када се деси повреда или губитак свести, др Надежда Станковић епидемиолог и др Славица Тасић из Завода за јавно здравље Пожаревац су кроз игру приближили деци значај личне хигијене, као препознати и који су то инсекти преносиоци заразних болести, од којих треба да се заштите приликом боравка у природи и како реаговати у ситуацијама када дође до контакта са њима.

Чланови Војног синдиката Србије су показали деци како да одреде стране света у природи као и како подићи шатор, направити заштиту од кише, како направити огњиште и многе друге практичне ствари које су деци њиховог узраста интересантне и применљиве.

Циљ ове манифестације је да се деца у што ранијој животној доби одвоје од играња игрица на рачунару, гледања телевизора и да се изведу у природу. Да осете и виде све оно што им природа пружа и да науче да се снађу и свакако како да сачувају себе и природу истакли су Горан Марић из Војног синдиката Србије и Дејан Јовановић из Синдикалне организације Завода за јавно здравље Пожаревац и том приликом заједно са Гораном Ђорђевићем из Полицијског синдиката Србије поделили дипломе деци за успешно завршену прву „ Школицу у природи“, као и захвалнице свима који су несебично учествовали у реализацији исте. Посебно признање уручено је оцу Радету старешини манастира Сестрољин који већ годинама несебично излази у сусрет свим манифестацијама које организују ови синдикати.

На крају су деца, њихови родитељи и предавачи уживали у војничком пасуљу на заједничком ручку у предивној атмосфери манастира Сестрољин.