ДЕЛЕГАЦИЈА ВОЈНОГ СИДНИКАТА СРБИЈЕ ПРИМЉЕНА У РУСИЈИ НА НАЈВИШЕМ НИВОУ

СПОРАЗУМИ О САРАДЊИ!

Делегација првог репрезентативног Војног синдиката Србије – Видан Кољајић, Бојан Станишић, Горан Марић и председник Новица Антић у тродневној посети Русији примљена је највишем нивоу од стране Руске Думе, и више војних и ветеранских организација- Официра Русије Савеза десатника Русије, Јавне војне и ветеранске организације Бојево Братство, које окупља војна и ветеранска удружења из преко 30 земаља евроазијске уније и свету.

Делегација ВСС са домаћином Славом Калинином, главним уредником Ветеранских вести и замеником председника удружења „Боево братсво“ имала је радне састанке са:

– Генерал-пуковник Владимир Шаманов, народни херој СССР, председник Комитета руске думе за одбрану и истакнути члан странке „Јединствена Русија“.

– Господин Јарослав Нилов,председник комитета руске Думе за рад запошљавање и питање ветерана

– Господин Владимир Жириновски, председник парламентарне „Либерално-демократске партије Русије“ .

– Генерал- пуковник Валериј Востротин, народни херој СССР, председник Десантника Русије и први човек савеза Бојево Братство за Москву

– Генерал пуковник Сергеј Анатилјевич Липовој, херој Русије и председник организације „Официри Русије“

– Господин Артом Александров Кожин, заменик директора Одељења за информисање и штампу Министарства иностраних послова Руске Федерације.

Делегација ВСС била је званичан гост Руске Думе.

Састанци су засновани на полазишту да је реч о сродним организацијама, постављеним на постулатима осам векова дугог пријатељства, дипломатским и војним односима два братска народа. На састанцима је, између осталог било речи о доследној политици Руске Федерације за очување Косова и Метохије као неотуђивог дела српске територије и истрајавању на обостраном поштовању националних интереса Србије и Русије. Посебан акценат дат је положају ратних војних ветерана у Србији, размењена су искуства и информације око стања са синдикалним и радним правима и договорена стратешка заједничка сарадња у будућим међународним наступима ВСС и водећих ветеранских организација Руске Федерације.

Потписано је и низ билатералних споразума.

Председник репрезантативног ВСС Новица Антић добио је од стране руске Думе Захвалницу за сарадњу са ветеранским организацијама и признање- Народни дипломата за неговање добрих односа два народа.

——-

Новица Антић, председник Војног синдиката Србије

ЗНАЧАЈНА ПОСЕТА!

-Ова посета је важан искорак у будућем стратешком и заједничком деловању ВСС и утицајних ветеранских органиација у Русији на међународном плану и борби за положај ратних војних ветерана у Србији. Русија има један од најбољих Закона о војним ветеранима у свету, и рецимо господин Јарослав Нилов, председник комитета руске Думе за рад запошљавање и питање ветерана нам је понудио свесрдну помоћ у изради предлога закона са којим ће ВСС изаћи у јавност и предложити државним структурама у Србији- каже Новица Антић, председник првог репрезентативног Војног синдиката Србије. Према његовим речима, обједињено је више тема, размена информација и искустава, а у којој мери је ово значајна посета говоре и састанци са најутицајнијим људима у војним и дипломатским круговима, као и ветеранским организацијама које имају неколико милиона чланова.

-Држава Русија и Руска Православна Црква стоје чврсто на становишту да су Косово и Метохија неотуђиви део Србије што је врло значајно у актуелном геополитичком тренутку-каже Антић.