ПРВИ И ЈЕДИНИ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТ ЗАПОСЛЕНИХ У МО И ВС

Репрезентативном Војном синдикату Србије, обратио се део припадника једне бригаде Копнене Војске, са молбом да их заштити од мобинга и злостављања које се у овом тренутку и уназад два дана, спроводи по наређењу генерала Глишовића заменика команданта Копнене Војске.

Како је синдикат обавештен, злостављање се огледа у томе што је генерал Глишовић, наредио потчињеним припадницима Војне полиције да по сваку цену сазнају ко је медије и јавност обавестио о иницијативи министра одбране да се у војне објекте постави слика председника Републике. Како смо обавештени, овим поводом огласило се и надлежно јавно тужилаштво које се изјаснило да у објављивању ове иницијативе нема елемената кривичног дела нити тај чин представља одавање војне тајне. Међутим и поред тога, именовани генерал злоупотребљавајући свој службени положај, наредио је припадницима Војне полиције да саслушавају и ислеђују колеге из поменуте бригаде.

На описан начин потпуно незаконито и неовлашћено, припадници Војске Србије постају жртве самовоље појединца на високом војном положају. Војни синдикат Србије, позива надлежне државне институције и јавно тужилаштво да хитно реагују и обезбеде заштиту основних људских права у овом случају злостављаних припадника Војске Србије, а против именованог генерала покрену поступак испитивања одговорности.

Војни синдикат Србије, ће о овом примеру самовлашћа и тако грубом кршењу грађанских права и слобода, обавестити и скупштински одбор за одбрану и унутрашње послове и тражити преиспитивање и других примера злостављања и кршења људских права у Војсци Србије.