ВУЛИН СМЕНИО ОФИЦИРА „УЗБУЊИВАЧА“

Војни синдикат Србије поднеће кривичну пријаву против министра одбране Александра Вулина и његових најближих сарадника због грубог кршења закона и непоступања по упозорењу узбуњивача, као и због прогона, деградирања и мобинговања  узбунивача који је указао на корупцију и незаконитост приликом запошљавања четири лица у Министарство одбране.

Министар одбране, пре неколико дана, потписао је наредбу о смењивању са дужности официра на служби у једној од управа Министарства одбране, који је одбио да на незаконит начин запосли одређене кадрове.

Наиме, комисија за пријем у радни однос добила је усмени налог из кабинета министра одбране да се „морају запослити четири лица“, која у датом тренутку нису испуњавала потребне законске услове. Узбуњивач, официр са највишим оценама и који је упозорио на незаконитост, експресно је и противзаконито и мимо прописа пребачен на ниже радно место. 

Овакво поступање министра Вулина и његових најближих сарадника јесу наставак континуираног урушавања и криминализовања система безбедности, негативне селекције и свођење једне државне важне институције на политиканство и кадровску мимикрију страначког запошљавања.

На жалост ово није усамљен случај прогона узбуњивача у систему одбране. Лица која укажу на неправилности и незаконитости уместо да се заштите и стимулишу да указују на злоупотребе, бивају кажњавана и злостављана. Да зло буде веће, то наређују највиши војни и државни руководиоци, а овај негативан пример указује да то долази и од самог министра.

Војни синдикат Србије, годинама уназад узбуњује јавност и указује на разне злоупотребе, чак и чињење кривичних дела. И сами смо пример прогона и најгрубљих облика злостављања од стране администрације министра одбране. Последњи је тренутак да скупштински Одбор за одбрану и унутрашње послове и Влада Србије преиспитају улогу и рад министра одбране и његових најближих сарадника.

Подсетимо да овај случај долази у тренутку када српску војску напушта дневно велики број незадовољних официра, подофицира, професионалних војника и цивилних лица на служби у ВС. Србија и Војска Србије у датом геополитичком тренутку не могу себи да дозволе да због атмосфере линча у Министарству одбране, деловањем најгорег менаџмента у историји Војске Србије, губи поштене, часне и стручне кадрове!