ШТЕТНО И НЕПРИЈАТЕЉСКО ДЕЛОВАЊЕ ИНФО СЛУЖБЕ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ

Поводом најновијих неаргументованих и злонамерних напада информативне службе Министарства одбране на једини репрезентативни синдикат запослених у одбрани – Војни синдикат Србије, а пре свега зарад тачног и истинитог информисања јавности, указујемо на следеће.

Надлежни у менаџменту Министарства одбране и Генералштабу Војске Србије, годинама ништа нису урадили на побољшању услова рада и унапређењу положаја професионалних припадника Војске Србије, чему сведоче бројне одбијене иницијативе синдиката усмерене на побољшање услова рада и права припадника војске, попут оне о измени типског уговора о раду за запослене на одређено време који није мењан од деведесетих година прошлог века. Да менаџерима војске није стало до бољитка доказује и њихова грчевита и упорна опструкција закључења колективног уговора за запослене у одбрани и отворена мржња према синдикату којем је дужност да указује на неправилности и штити права запослених колико год се то појединцима несвиђало.

Сваки запослени па и кандидат за запослење има право да буде информисан под којим ће условима да ради и која ће права да има из радног односа. У реклами за најновији конкурс за попуну готово свих јединица Копнене војске, потенцијални кандидати се свесно обмањују када им се обећава сигуран посао и могућност напредовања док је реалност нешто сасвим друго.

Оно што је истина је да трајање радног односа запосленима на одређено време у Војсци Србије, зависи искључиво од самовоље команданата који никоме, а ни запосленом не образложу зашто је уговор о раду закључен нпр. на период од свега шест месеци иако закон пропусује период до три године. Такође, команданти никоме не објашњавају зашто запосленом неће да обнове уговор о раду чак и када тај запослени има позитивну службену оцену и када је у војној служби већ провео више година при чему за то радно место није обезбеђен нови запослени. Па где је ту онда сигурност запослења која се обећава у реклами за конкурс? Исто је и са напредовањем које се рекламира, а које је резервисано само за оне који се на било који начин нису замерили командантима. Кандидати за рад у војсци треба да знају да морају бити спремни да раде све што падне на памет претпостављеном, најчешће оно што је ван описа њиховог радног места. Плату одмах треба да умање за разлику накнаде превоза коју запослени у војсци не примају у износу колико стварно кошта превоз до посла, али и за исхрану у току рада која се у војсци такође не исплаћује. На радно време прописано законом нови војници одмах заборавите и будите спремни да преко 200 дана у години будете одсутни од породице, да нећете бити у прилици да искористите годишњи одмор и слободно време за празнике, а све то за плату мању од просечне плате у Србији. Обмана из реклама је и то да ће запослени у војсци имати најновију опрему и наоружање, а када нови војник дође у јединицу задужи шлем и ранац из седамдесетих година прошлог века. Нажалост истина је да сви осим специјалних јединица и начелника Генералштаба, још увек користе опрему и наоружање из периода ЈНА. О заштитној опреми, панцирима и сл. да не говоримо.

Док се не отклоне узроци и разлози због којих је у последњих пет година војску напустило преко 10.000 обучених професионалаца и који је и данас напуштају, не може се очекивати да ће се лажним обећањима у лоше изрежираним рекламама за конкурсе млади преварити да за свој позив на дуже стазе изаберу војничку униформу.

Позивамо Министарство одбране да информише јавност о броју лица која су у последње две године убрзо по запослењу у војсци сами дали отказ након свега неколико недеља или месеци. Тиме ће се најбоље илустровати ово о чему годинама говори и упозорава Војни синдикат Србије, којем је једини циљ задовољан војник и јака Војска Србије.

Илустрације: интернет сајт МО