МЕНАЏЕРИ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ ДА ПРЕУЗМУ ОДГОВОРНОСТ ЗА ЛОШ РАД И ПРЕСТАНУ ДА СЕ КРИЈУ ИЗА ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА

Поводом најновијег злонамерног саопштења Министарства одбране, од 17. августа, указујемо јавности да је искључиво лош менаџмент Министарства одбране, који је израдио најновије незаконите и штетне измене и допуне Правилника о платама професионалних припадника Војске Србије, једини и основни разлог незадовољства, драстичног пада морала и до сад незапамћених подела међу професионалним припадницима Војске Србије.

Крајње је време да челни људи Министарства одбране, преузму одговорност за сву штету коју су до сада причинили војсци и држави па и за нова штетна нормативна решења у вези са платама у систему одбране, као и да престану да се крију иза институције Председника Републике и имена Александра Вучића, кога у свему овоме такође злоупотребљавају и чији су углед међу већином припадника војске поново значајно урушили.

Наглашавамо да је Војни синдикат Србије поздравио и поздравља позив младима да се јаве на конкурс за попуну специјалних јединица и у потпуности подржава то да они морају имати висока примања у складу са тежином послова и задатака које обављају. Међутим, ноторна је лаж да је доношење Правилника о платама, као и у свим претходним случајевима, спроведено уз потпуно поштовање свих правила и прописа. Менаџмент Министарства одбране годинама уназад потпуно игнорише чињеницу да професионални припадници војске од 2015. године, имају репрезентативни синдикат који је њихов званични законски заступник и који према Закону о раду, али и уговором који има са Министарством одбране, мора бити укључен и консултован у случају доношења општих аката послодавца којима се уређују права из радног односа, а то није био случај у доношењу овог правилника. Поред тога, Закон о раду јасно прописује да послодавац који одбије иницијативу репрезентативног синдиката за закључење колективног уговора, не може једнострано да уређује права из радног односа правилником. Све то овај општи акт послодавца чини незаконитим. Дакле, крајње је неистинита и цинична констатација Министарства одбране, да је све вршено законито и да правилник није донет иза затворених врата. Такође је неистина да ће овим изменама правилника примат имати професионални војници и подофицири, јер свако ко множењем јавно доступних коефицијената плате из тог новог правилника, може лако израчунати да ће највиши официри специјалних јединица осетити највеће бенефите, као и колике ће разлике у платама бити у односу на остале професионалне припаднике војске.

Војни синдикат Србије у потпуности подржава циљ да се путем материјалне стимулације компензују све специфичности службе у специјалним јединицама, али као репрезентативни синдикат који заступа и све друге запослене у војсци указујемо да је то учињено на лош и погрешан начин и да је код 90% свих осталих професионалних припадника војске изазвало до сада незапамћено незадовљство и поделе. То је неспорна чињеница и залуд сви спинови Информативне службе Министарства одбране који имају за циљ да то оспоре.

Позивамо Министарство одбране да јавно саопшти у којој војсци на свету, професионални војник од свега неколико дана радног стажа има већу плату од генерала или пилота надзвучног авиона, подофицира пред пензијом или било код официра, о војним службеницима и намештеницима да не говоримо. Управо је ово суштина проблема на који указујемо. Констатације и закључци о некаквим кумулативним повећањима која се спомињу у саопштењу Министарства одбране, а која само прате стопу инфлације, док 80% професионалних припадника војске има плату мању од просечне плате у Србији, а готово нико од њих ону коју им гарантује Закон и Војсци Србије, јер за то нема пара у буџету, сувишно је коментарисати.

Још једном позивамо министра одбране да изврши своју законску дужност и као послодавац са нама разговара о платама свих професионалних припадника војске и уреди их у складу са законом и стварним потребама оних који чине војнички строј.