ДОБРА РЕШЕЊА У НОВОЈ ВЛАДИ ЈЕДИНА ШАНСА ЗА СПАС ВОЈСКЕ

Свако опремање војске савременим средствима борбене технике је добра вест за војнике и грађање, али шта све то вреди ако се то ново наоружање не купује према стварним потребама војске и уз сагласност струке, а пре свега уколико војсци недостају кадрови којих у овом тренутку нема довољно да опслужују и одржавају све што војска већ поседује од наоружања.

Однос државе и појединих министара према једином репрезентативном синдикату запослених у Војсци Србије, најбоље показује шта та држава мисли о српском војнику и његовим правима. Актуелни министар одбране, након што је свесно кршећи конвенције МОР УН и Закон о раду и пошто је изрекао отказ са рада генералном секретару Војног синдиката Србије, од фебруара 2021. одбија да поступи по захтеву за утврђивање репрезентативности синдиката код послодавца, јер тако избегава законску обавезу да са званичним и законским представницима запослених у Војсци Србије, преговара о колективном уговору. Да зло буде веће, у томе му актувно помаже и министарка рада г-ђа Кисић Тепавчевић, која такође грубо кршећи Закон о раду, скоро годину дана не поступа по захтевима ВСС, да ово питање реши.

Резиме је јасан, држава свесно и намерно, кроз кривично дело из чл. 152. Кривичног законика, које у продуженом трајању, годинама уназад свесно врше министри одбране и рада, омета права из радног односа и синдикална права професионалних припадника војске, са очигледном намером да тренутно забрињавајуће девастиран војни кадар, коначно и потпуно уништи и тако заврши оно што није пошло за руком агресорима 1999. године.

Док „PR“ служба министра одбране, снима лажне кадрове о обуци јединица војске, која се заправо не изводи јер нема ским, тај исти министар своју министарску функцију није искористио за бољитак професионалних припадника војске којима је послодавац, већ да на образу припадника војске поправља свој лош политички рејтинг пољуљан бројним криминалним и другим аферама.

У овом тренутку, остаје да се надамо, да ће нова влада схватити озбиљност кризе на коју указујемо и која тренутно потреса систем одбране, те у којој мери је катастрофално лошим, дилетантским и криминалним руковођењем, подривена одбрамвена моћ земље. Надамо се и да ће одмах по именовању новог министра одбране отпочети социјални дијалог и преговори са представницима јединог репрезентативног синдиката запослених у одбрани, јер ми чинимо војнички строј и боље од свих знамо колико је тренутно лоша ситуација у систему одбране, а како би заједничким напорима покушали да на првом месту поправимо стање кадра који у овом тренутку није довољан да Војску Србије чини оперативном, без обзира на новонабављену борбену технику и наоружање и све изјаве војних и државних званичника о наводно никад јачој Војсци Србије.