СЕДАМ ГОДИНА, БЕЗ ПОЧАСТИ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ И БЕЗ ОДГОВОРНИХ ЗА ГУБИТАК СЕДАМ ЖИВОТА И ЈЕДНОГ ВОЈНОГ ХЕЛИКОПТЕРА

Србија још увек нема одговор на питање, ко су одговорни за полетање и пад хеликоптера Војске Србије, на данашњи дан 2015. године, када по свим правилима, због непостојања елементарних метео-услова за летење, није смела бити издата таква наредба.

У авио удесу, у коме је смртно страдало седам људи и изгубљена једна војна летелица за Србију велике вредности, јавно тужилаштво огласило се срамним саопштењем у коме се каже да у том случају нема кривичне одговорности, иако глава 35. Кривичног законика, у члану 410. овакав случај препознаје као кривично дело „непредузимање мера за обезбеђење војне јединице“.

Актуелни министар одбране, а и они пре њега, ресурсе и позитивне теме из војске радо користе за фотографисање и личну промоцију, али ево већ седам година, ниједан од њих се није удостојо да јавно ода почаст нашим смртно страдалим колегама, здравственим радницима из Новог Пазара и једној беби, у овој трагедији. Информативна служба и сајт Министарства одбране, данас су остали неми на ову тему.

Без обзира на неморал и потпуно одсуство емпатије који у овом случају падају на душу последњих неколико министара одбране, наша је дужност да на жртве ове несреће не заборавимо и да наставимо да инсистирамо на томе да се овај случај процесуира, а сви одговорни, укључујући и јавног тужиоца који је у овом предмету поступао, казне по закону. То дугујемо породицама смртно страдалих у овој трагедији и будућим генерацијама, јер је недопустиво да се преко оваквих злоупотреба важних државних функција, са тако трагичним последицама, олако прелази.

Оваква пракса не сме постати нормалност, нити то икада може бити.

Нека је вечна слава Омеру Мехићу, Миловану Ђукарићу, Небојши Драјићу, Ивану Миладиновићу, Џеваду Љајићу и Мирославу Веселиновићу.