ОКРУГЛИ СТО ЗРЕЊАНИНСКОГ СОЦИЈАЛНОГ ФОРУМА У КРАЉЕВУ

Дана 26.05.2021.године у Краљеву у организацији Зрењанинског социјалног форума одржан је округли сто на тему „Солидарност је кључна реч“.

Округлом столу су присуствовали представници: Синдиката лекара и фармацеута Србије, УГС Независност (председник за саобраћај и телекомуникације), СССС Крагујевац, синдиката Слога (председник здравства и социјалне заштите), Уније независних синдиката просветних радника Војводине и Војног синдиката Србије.

Испред Војног синдиката Србије састанку је присуствовао председник ВСС Новица Антић.

Питања која су обрађена:

  • Синдикални акциони план (платформа), шта би се њиме добило, који актери су кључни и које су препреке у реализацији овог циља којим би се побољшао положај радника,
  • Јавни сектор и држава као послодавац у капитализму,
  • Сарадња међу синдикатима и другим организацијама (удружењима), на који начин синдикати помажу и сарађују са другим синдикатима (удружењима) и обрнуто,
  • Централизација или децентрализација синдиката,
  • Закон о раду. Које измене Закона су најургентније, шта је прво што би требало променити у законском оквиру. Коментари на алтернативни Закон о раду.

Такође је обрађено и питање солидарности у Србији, питање приватизације у просвети, однос политике и синдиката, као и механизми унутрашње контроле рада синдиката.

Закључак састанка је заједнички став о неопходности окупљања синдиката у нову синдикалну централу и усвајање јасно дефинисаног акционог плана по коме ће синдикати убудуће ефикасно деловати у циљу заштите права запослених – радника.

Такође закључено је да је у наредном периоду неопходно активније учешће синдиката у јавном животу.