ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС ВСС ОЧУВАЊУ ИСТОРИЈЕ РУСКО-СРПСКИХ ОДНОСА

Москва – Београд, уочи дана обележавања стоте годишњице руског егзодуса, одржана је заједничка руско-српска онлајн конференција „Руска некропола у Белој Цркви (Србија) 1920-2020 “.

Састанак су организовали руска новинска агенција „Ветеранске Вести“ и Центар за помоћ очувању историјског сећања „Наслеђе отаџбине“. 


Конференцији су присуствовали представници Министарства спољних послова Русије и руских сународника, виши саветник, шеф Групе за хуманитарна питања амбасаде Руске Федерације у Републици Србији Александар Конанихин , потпредседник Међународне федерације новинара, шеф Међународног одељења Уније новинара Русије Тимур Шафир, главни уредник Ветеранских Вести Вјачеслав Калинин , председник Војног синдиката Србије Новица Антић, председник Српско-руског друштва „Бела Црква“, потомак Беле емиграције у Србији Владимир Кастељанов , доктор наука, професор филологије на Универзитету у Београду Ирина Атанасиевић , доктор историјских наука Виктор Косик , председник Друштва руских сународника „пуковник Раевски “ Марина Вучковић , шеф Центра за помоћ у очувању историјског памћења „ Наслеђе отаџбине “ Александар Суслонов , војни стручњак „Ветеранских вести“, заслужни радник културе Сергеј Колесников , чланови тима „Ветеранских“ вести Јуриј Залога, Павел Александров, Виталиј Рагулин и други почасни гости.У оквиру онлајн састанка, одржана је презентација двотомне руске некрополе у Белој Цркви (Србија) 1920 – 2020, објављене специјално за овај датум. 


Ради се о јединственом пројекту у виду књиге, израђене уз подршку Јевгенија Примакова, која обухвата биографије свих сахрањених на руској некрополи у Белој Цркви (642 особе), више од 800 фотографских илустрација. Ту су први пут икада објављена презимена и биографије 450 људи сахрањених у Белој Цркви, као и преко 500 документарних доказа, упитника, референци, спискова, који се први пут објављују од 20-их година прошлог века. 


Војни синдикат Србије, овом пројекту дао је посебан значај јер је 2017. године у Белу Цркву, први пут одвео групу руских официра и уредника Ветеранских Вести господина Калинина, који су препознали огроман историјски значај података који се налазе у овом малом српског граду и који су од тад уложили много труда да се ти подаци заувек сачувају у једној за историју Русије и Србије, изузетно важној књизи.На конференцији је приказан и документарни филм о руској некрополи у Белој Цркви. 


Онлајн конференцији присуствовали су и студенти и ђаци из Русије и Србије, студенти Одељења за руски језик и књижевност Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, студенти Правног факултета Универзитета у Крагујевцу, представници „Свекадетског удружења руског кадетског кора у иностранству у Руском дому у Београду“, ветерани Москве градска филијала Савеза војне организације „Боево братство“, „Официри Русије“ и Савеза руских падобранаца, потомци руских емиграната – више од 350 људи! Учесници догађаја су награђени личним сертификатима.