ВСС НА САСТАНКУ ЕПСУ – ПОМОЋ ИЗ ЕУ ПОСЛОДАВЦИМА КОЈИ ПОШТУЈУ ПРАВА ЗАПОСЛЕНИХ И ИМАЈУ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР

Војни синдикат Србије, учествовао је данас на састанку синдиката јавних служби ЕУ који су чланови ЕПСУ (федерације синдиката јавних служби ЕУ)

На онлајн платформи са 35 учесника, генерални секретар ЕПСУ Јан Гудриан, упознао је учеснике састанка да је ЕПСУ извршио притисак на Европску комисију да се земљама балкана одобри додатна помоћ за борбу против КОВИД 19. Стим у вези, Европска комисија ће са неколико стотина милиона евра, повећати средства за помоћ земљама југоисточне Европе, на неколико милијарди. Реч је о 1,7 милијарди евра.

Генерални секретар ЕПСУ нагласио је да ће помоћ ЕУ одлазити послодавцима који поштују права радника и који имају закључен колективни уговор.

Од стране ЕПСУ упућен је захтев институцијама ЕУ да се у законе земаља чланица ЕУ, КОВИД 19 уврсти у списак професионалних болести јер је неспорно да је велики број радника који су зарази изложени на радном месту. Ово се нарочито односи на запослене у здравству, полицији, војсци и другим јавним службама који су највише поднели терет борбе са пандемијом. Такође, свим синдикатима члановима ЕПСУ, дата је препорука да послодавце позову на разговоре о изради прописа или колективних уговора којима ће се регулисати рад на даљину, јер је извесно да ће пандемија КОВИД 19 потрајати.

Председник ВСС Новица Антић, реферисао је о положају запослених у делатности одбране током пандемије али и о проблемима и притисцима којима је једини репрезентативни синдикат запослених у Војсци Србије – Војни синдикат Србије, био изложен последњих година од стране администрације одлазећег министра одбране. Председник ВСС позвао је колеге из европских синдиката на солидарност и заштиту права запослених и синдикалног покрета у целини.

На састанку је констатовано да у доба пандемије КОВИД 19 чланство у синдикатима расте али да у наредном периоду, задатак свих синдиката мора да буде јачање социјалног дијалога и колективно преговарање ради унапређења положаја запослених у јавном сектору.