ИНИЦИЈАТИВА ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ- ПОВЕЋАТИ ПЛАТЕ И ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА У ВОЈСЦИ СРБИЈЕ

Најава да ће Влада Републике Србије повећати плате здравственим радницима у Србији за 10 одсто у односу на садашње зараде, заобишла је запослене у Војсци Србије.

Не желећи да помислимо да се таквом одлуком, наше колеге сматрају грађанима другог реда, већ да се ради о грешци, Војни синдикат Србије јавно покреће иницијативу да се ова неправда исправи и запосленима у војном здравству повећају плате, као и њиховим колегама који су запослени у Министарству здравља.

Било каква друга одлука је најгрубља дискриминација у тренутку када се Војска Србије суочава са драматичним одливом кадрова. Со на рану додата је чињеницом да се из повећања зарада изузму наше колеге у тренутном стању ствари,  где медицинске сестре са 20 година радног стажа имају плате од 41 хиљаду динара, а лекар специјалиста око 75 хиљада динара.

Влада је обавезна да у актуелној ситуацији када је од стране Светске здравствене организације проглашена пандемија опасног вируса, посебно обрати пажњу на осетљивост тренутка у коме се одлуком о неповећању плата на најгори начин понижавају запослени у Војсци Србије. Не желећи да предвиђамо могућа  сценарија и могућност компликовања даље ситуације око надолазећег таласа мигранта, људи који брину о здрављу српских војника и запослених у Министарству одбране, али и грађана, у овом сложеном тренутку не могу и не смеју бити дискриминисани и омаловажавани оваквим и сличним одлукама.

Апелујемо на све министре у Влади Републике Србије да прихвате ову иницијативу у свеопштем националном интересу!

Такође молимо Владу да у будућности одлуке о вредновању рада не доноси ситуационо, већ плански, уважавајући принцип правичности.