ОШТРА КРИТИКА ВУЛИНА ИЗ БРИСЕЛА

Институције у Србији требало би да подрже националне, европске и међународне стандарде и законе, а не да их крше. Европска федерација синдиката јавних служби – ЕПСУ изразила је своју солидарност са Војним синдикатом Србије, генералним секретаром Предрагом Јевтићем и председником Новицом Антићем. Позивамо институције у Србији да подхитно врате на посао господина Јевтића и Антића и молимо Вас да нас обавестите о корацима који су поводом тога предузети.

Ово се каже у саопштењу најреспектабилније синдикалне организације у ЕУ- ЕПСУ, поводом прогона Војног синдиката Србије, који је упућен Влади Србије.

-Са великом забринутошћу смо сазнали да се господин Предраг Јевтић, генерални секретар ВСС суочио се са дисциплинском мером након његове критике стања и криминалних активности и корупције у војсци. Дисциплински суд је господина Јевтића отпустио са посла у војсци, без саслушања или могућности да изнесе своју одбрану. Сматрамо да је то грубо кршење његових права, посебно као заступника синдикалне организације. Његова је дужност да брани и промовише интересе чланова синдиката и Војске Србије- истиче се у саопштењу из Брисела.

Даље се наглашава да је ЕПСУ са неверицом примио вест да су представници Војске Србије и Министарства одбране „овај случај изнели пред суд, уместо да се баве решавањем проблема које је изнео синдикат“.

– Српски Устав и српски Закон о раду утврдили су улогу синдиката. Европска социјална повеља признаје право на организовање. Ово је подвучено одлуком Европског комитета за социјална права (ECSR). Овакво понашање појединих члснова Владе Србије враћа нас уназад. То је кршење српских закона и преузетих европских и међународних обавеза. Штавише, овај случај није изузетак, већ је наставак кампање против синдиката (ВСС), са циљем да поткопа улогу и утицај највећег репрезентативног синдиката у Војсци Србије- наглашава се у оштром саопштењу ЕПСУ и подсећа и на „раније прогоне и грубо кршење радних и људских права Новице Антића и других чланова синдиката!“.