Племенити десетар Ждеро спасио живот дечаку

Министар одбране Александар Вулин примио је данас члана Војног синдиката Србије, десетара Уроша Ждера, возача војног санитета из Одељења за здравствену заштиту 17. механизованог батаљона Прве бригаде Копнене војске из Бачке Тополе, који се јуче храбро понео спасавајући живот дечаку (рођеном 2013) повређеном у тешкој саобраћајној несрећи на ауто-путу Нови Сад – Суботица, код места Стари Жедник.

Након удеса камиона и аутомобила марке „ауди“ аустријских таблица, у којем су страдала тројица мушкараца, на место несреће наишао је десетар Ждеро у возилу војног санитета.

– Возећи у правцу Суботице, од саобраћајног полицајца сазнао сам за тежак удес на путу и за повређеног дечака. Ни тренутка се нисам двоумио. Претичући колону возила успео сам да дођем до места несреће, сместим дете које је било у несвесном стању у возило и појурим према болници. Чини ми се да никада нисам брже возио у жељи да спасем један млади живот  – објашњава десетар Ждеро.

– На махове, када би се дечак будио, плакао је. Најгоре је било што нисам знао какве повреде има, јер су дечакови сапутници преминули на лицу места. Страховао сам да можда има унутрашње крварење и да нећу стићи на време до најближе болнице. Срећом, стигли смо на време – прича десетар Ждеро.

– Након посла пожурио сам у Општу болницу у Суботици, где су ми рекли да је стање повређеног дечака стабилно. Био сам срећан – каже десетар Ждеро који је у Војсци Србије 12 година.

На пријему, министар Вулин је изјавио да је поносан на десетара Ждера, али што је важније, на племенитог десетара поносна је и Србија, као што је поносна на сваког припадника војске.

– Сваки припадник Војске Србије урадио би исто. Сваки припадник Војске Србије помогао би свакоме коме је помоћ потребна, не питајући ни за веру, ни за нацију и зашто је нека повреда наступила. Када грађани Србије виде своју војску, они знају да су сигурни, безбедни, знају да помоћ стиже. Када видите наше униформе на улицама, у свакодневном животу, увек знате да је помоћ ту и да је ред и закон ту – истиче министар Вулин и додаје да овај пример добро илуструје потребу да војска буде део свакодневног живота, да се припремамо и обучавамо за ванредне ситуације и усвајамо вештине потребне да бисмо помогли другим људима.
За племенити подвиг, министар Вулин је десетара Ждера наградио седмодневним боравком с једним чланом породице у хотелу „Оморика“ на Тари.

Заменик команданта Прве бригаде Копнене војске пуковник Радован Гајић, такође, поручује да су припадници војске поносни на свог колегу.

– Урош је професионални припадник Војске Србије на дужности возача. Свакодневно је на путевима и био је у сличним ситуацијама, али за конкретну ситуацију, као што је ова, није имао такво искуство. Сигурно да је поступио на начин како би поступио сваки припадник Војске Србије. Оно што је урадио служи на понос како њему лично, тако и Првој бригади из чијег је састава.

Данашњем пријему присуствовали су заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић и шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић.