САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ ЈАВНИХ НАПАДА НА ПРИПАДНИКЕ НАЈЕЛИТНИЈЕ ЈЕДИНИЦЕ ВОЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ “КОБРЕ“

Имајући у виду да се у последњих неколико дана на друштвеним мрежама али и у медијима води невиђена хајка на припаднике најрепрезентативније јединице Војске Србије “КОБРЕ“, која је уважавана не само у земљи него и у иностранству, а ради заштите права и интереса припадника ове јединице који су чланови Војног синдиката Србије и задужени за обезбеђење највиших државних и војних руководилаца Р. Србије, дужни смо да јавност информишемо о следећем.

Специјална јединица “КОБРЕ“ налази се у саставу јединица Војне полиције Војске Србије и у складу са Законом о Војсци Србије, када по посебној одлуци министра одбране врши обезбеђење највиших војних и државних руководилаца, примењује своја овлашћења према свим грађанима Србије али и странцима, у сладу са Законом о полицији и законом којим се уређује кривични поступак. Стим у вези, неспорно је да припадници ове јединице када врше непосредно обезбеђење највиших државних руководилаца, у месту и покрету, као и објеката у којима се та лица налазе или их користе, у потпуности примењују полицијска овлашћења и њихова надлежност за поступање у том смислу идентична је надлежности и овлашћењима која имају припадници МУП-а.

Недопустиво је да се заменом теза, припадницима јединице Војне полиције “КОБРЕ“ који су у суботу дана 10.08.2019. године, вршећи своју дужност и штитили објекат који је седиште Председника Републике, спочитава напад на грађане и прекомерна употреба силе, јер је неспорно да су заправо они били нападнути, односно објекат који штите.

Подсећамо јавност да је и Војни синдикат Србије последњих година организовао више јавних протеста против незаконитих одлука извршне власти и да је на једном од тих протеста такође вршио предају писма у згради Председништва, али нико од учесника тих јавних протеста није покушао насилно да савлада баријере и ограде које су се налазиле испред председиштва, нити да се обрачунава са припадницима обезбеђења, већ је том приликом од надлежних тражено одобрење да се писмо преда у Председништво. На јавном снимку који смо имали прилику да видимо на друштвеним мрежама и у медијима, јасно се види позивање присутних демонстраната да се изврши упад у зграду Председништва уз упућивање најпогрднијих псовки, омаловажавања и вређања припадника Војске Србије, који су на том месту вршили своју дужност. У свакој другој држави, лица која повреде штићени простор или покушају да насилно приступе објекту неког државног органа, била би савладана уз примену силе и лишена слободе, односно процесуирана у складу са законом, а то би спровели управо они који су задужени за безбедност таквог објекта или државне институције.

Припадници Војне полиције који су спорног дана интервенисали испред зграде Председиштва показали су висок степен професионализма, смиреност и сталоженост и у потпуности поштујући принцип сразмерности у примени полицијских овлашћења, као и тактику за такве ситуације, према демонстрантима су применили само физичку снагу која подразумева између осталог и задавање удараца у одређене делове тела, примену борилачких вештина и полуге на деловима тела. Лице које је нарушило штићени простор, које је очигледно свесно савладало препреку и јасно показало намеру да приступи делу објекта Председништва где је то забрањено, поред упозорења овлашћених службених лица да то не чини и које је та лица чак и физички напало, учинивши низ прекршаја и таквим поступањем извршило напад на војно лице у вршењу службе што је кривично дело, морало је бити ухапшено и уз кривичну пријаву предато надлежном јавном тужиоцу, а није. Према том лицу као ни другим присутним демонстрантима нису била примењена друга средства принуде као што су  гумене палице, лисице за везивање, хемијски спрејеви, оружје за испаљивање гумених метака и сл. Била је примењена само физичка снага и то до оне мере која је била довољна да се одбије напад лица која су покушала насилно да приступе згради Председништва коју су штитиле наше колеге из јединице “КОБРЕ“, а све у потпуности у складу са законом датим овлашћењима. Припадници јединице “КОБРЕ“ применом физичке снаге пребациле су лице које је неовлашћено нарушило штићени простор, назад преко ограде и након тога је примена овлашћења према присутним демонстрантима у потпуности престала.

Имајући у виду све наведено, постављамо питање јавности и “твитер заједници“ која је најгласнија у нападима на наше колеге и њиховом вређању, да ли су извртање истине, псовке, вређања и напади на припаднике Војске Србије, који вршећи своју дужност поштују законе, Србија за коју се залажете. Јавно кажите, у којој то земљи света можете насилно да уђете у било коју зграду државног органа, а нарочито ону која је седиште Председника, а да вас у томе нико не спречи и да за то не сносите никакве санкције. Јединицу Војне полиције “КОБРЕ“ чине посебно одабрани и обучени професионани припадници Војске Србије, који су у потпуности безбедносно “чисти“, који нису нити ће бити, на било који начин политички пристрасни или обојени. Недопустиво је и недозвољавамо да се такви људи и професионалци пореде са некаквим батинашима или криминалцима.

Напомињемо да је Војни синдикат Србије једна од најпрогоњенијих синдикалних организација  у новијој историји, и сами смо жртве најгрубљег кршења закона од стране појединих представника извршне власти, али то није разлог да на било који начин пропагирамо насиље и анархију.

Позивамо јавност на умереност и толеранцију, на објективност и непристрасност. Острашћеност и мржња политичких неистомишљеника не сме бити разлог да се између припадника Војске Србије и народа ствара непријатељство, а негативна кампања која се ових дана води против наших колега из најелитније јединице наше војске “КОБРЕ“као да управо то има за циљ.

Захтевамо од свих политичких чинилаца у Србији да поштују уставни поредак и законе и да не позивају на насиље и сукобе, као и да припаднике Војске Србије не злоупотребљавају у дневно-политичке сврхе. Припадници Војске Србије су део народа и они ће своју законску и уставну обавезу испуњавати увек без обзира на то ко је на власти. Сцене које смо имали прилику да видимо у суботу 10.08.2019. године, нас припаднике војске, подсетиле су на сцене у којима су деведесетих година прошлог века стране обавештајне службе тадашњу војску народу приказале као непријатеље што је довело чак и до убијања војника. Надамо се да су сви политички чиниоци у Србији свесни последица које изазивају овако неодговорним понашањем, а посебно на позивања да се идентификују припадници јединице “КОБРЕ“ који су спорне вечери интервенисали испред зграде Председништва, чиме се директно угрожава њихова безбедност и безбедност државних институција које штите .