ПРВИ И ЈЕДИНИ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТ ЗАПОСЛЕНИХ У МО И ВС

“Ко има образ - о образу не преговара”, речи су Светог Кнеза Лазара.

Запослени у Војсци Србије су лица високих моралних вредности и осећања патриотизма, те је стога Управни одбор Војног синдиката Србије, као државотворна, патриотска и уставобранитељска организација морала да реагује и овим путем позива све српске спортисте и грађане да бојкотују одлуку Европске рукометне организације, да се квалификациони турнир за Светско првенство јуниорки од 23.до 25. марта у Крагујевцу, одржи без инторнирања националних химни и националних симбола репрезенација учесница. То значи, да ће српска деца у срцу Србије, слободарске Шумадије, тих дана играти под белом заставом, јер се испуњавају услови и чине уступци непостојећој држави Косово.

Одлука, коју очигледно поштују и представници у државном Рукометном савезу Србије долази у данима од 23.до 25.марта, када Војска Србија спушта заставе на пола копља, када обилазимо породице погинулих колега у херојској одбрани државе и народа- на караули Кошаре, на Косову и Метохији и широм Србије у геноцидној агресији НАТО пакта, све под геслом „да се не заборави“.

Никада се Срби у својој историји нису борили под белом заставом, нити су се повлачили пред већом и силнијом пошасти која их је у прошлости задесила. Од Косовског боја, Српских устанака, Колубаре, Цера, до Кошара... И нико нема права да реализује овај опасан велеиздајнички преседан да на мала врата признаје некакву државу Косово. Да ли бела застава значи да смо предали и територију као неотуђиви део државе. Бела застава је симбол предаје! Белом заставом се не бране национални интереси Срба у јужној српској покрајини.

Позивамо српску младост и репрезентативце да бојкотују ову одлуку. Неке победе у животу и спорту се добијају и када изгубите једну утакмицу за зеленим столом. 


Служимо Србији!

Све запослене у Војсци Србије ових дана је узнемирила наредба министра одбране којом се свим запосленима у Војсци Србије и Министарству одбране наређује да потпишу изјаву сагласности да се изврши привремено одузимање њихових приватних мобилних телефона на неодређено време и оствари увид у њихов садржај и податке.

Све је учињено под изговором заштите тајних војних података што никако није основ за овакву наредбу јер се тајни војни подаци већ штите законима и Кривичним закоником који јасно прописује случајеве који се санкционишу уколико неко те податке угрози или учини доступним трећим лицима. Ово наређење министра видимо као још једну у низу злоупотребу службеног положаја и прекорачење граница службених овлашћења, усмерено ка најгрубљем кршењу основних људских права, слобода и приватности припадника војске.

Законом је јасно прописано да само полиција у овом случају војна, под руководством и уз одобрење тужиоца или суда и ако су за то испуњени одређени законски услови, може привремено одузимати предмете попут мобилног телефона. Ти услови у случају спорне наредбе министра одбране свакако нису испуњени и представљају превару запослених у војсци да изврше наредбу министра и дају сагласност да буду сутра и прислушкивани, а њихови лични подаци злоупотребљени.

Војни синдикат Србије, обратио се Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и затражио његово мишљење како би адекватно заштитио права и интересе припадника војске које заступа као једини репрезентативни синдикат.

Навикли смо да министар одбране крши законе на штету припадника војске али овако грубо кршење Устава и закона и нарушавање права и слобода никако нисмо очекивали.
Позивамо све припаднике Војске Србије да не потпишу изјаву којом дају ову сагласност јер је то њихово лично право и због тога не могу сносити никакве санкције.

 

На данашњи дан, наше колеге, истински хероји и професионалци Војске Србије, изгубили су животе у трагичном паду хеликоптера.

Омер, Небојша, Иван и Милован, те кобне ноћи нису одбили наређење, полетели су свесни ризика и опасности у које их шаљу надређени и тако одлетели у смрт.

Од оних који су их у смрт послали за тај херојски чин нису добили ништа осим покушаја да се одговорност свали на мртва уста.

Напротив, о бруци која је уследила, лакрдијашком приступу истрази, те нарученим новинским текстовима у неким медијима, не треба посебно говорити, све је речено оним, пилот је био пијан. Тако нешто не смемо и нећемо да заборавимо!

Војни синдикат Србије, одавно је предложио да се настрадалим колегама, који су понос Војске Србије, подигне споменик.

Војни синдикат Србије, у име припадника Војске Србије које заступа као једини репрезентативни синдикат, упућује изразе најдубљег саучешћа колегама из Оружаних снага Руске Федерације и породицама руских војника трагично страдалих у паду авиона AN26 Министарства одбране Русије.

 

Са великом тугом смо примили вест о погибији наших колега из војске Русије. У Сирији сте бранили мир целог Света и достојно сте представљали славу руских оружаних снага и руског народа и по томе ће Вас памтити цео свет, нека вам је вечна слава, памјат и хвала.

 

 

Дана 05.03.2018.године одржани су радни састанци Војног синдиката Србије у касарни у Врању и на „Бази Југ“ у Бујановцу.

У препуним салама члановима и симаптизерима Војног синдиката Србије обратили су се председник Војног синдиката Србије и чланови управног одбора, док је присутнима омогућено да поставе питања на која је одговарао адвокат Војног синдиката Србије.

Овом приликом изабрано је руководство синдикалне групе База југ. За председника синдикалне групе изабран је Душановић Горан, за заменика Ђокић Братислав, а за секретара синдикалне групе Стошић Дејан.

У склопу посете касарне у Врању представници Војног синдиката Србије посетили су и богослужбени простор.

 

 

Војном синдикату Србије данас је приступио велики број нових чланова, што нам је велика част али и обавеза за још боље и интензивније заступање интереса својих чланова.

 

 

Овом приликом захваљујемо се Команди копнене војске, Команди 4.бригаде копнене војске и Команди „Базе Југ“ на створеним просторно техничким условима за реализацију радних састанака Војног синдиката Србије, као и члановима који препознају и подржавају напоре Војног синдиката Србије у борби за бољи социјално економски положај запослених у систему одбране.

 

 

Претрага уговораЛинк ка иступници из синдиката


Пријатељи Војног синдиката Србије

http://www.policijskisindikatsrbije.org.rs/

http://www.sind-prav.org.rs/

http://www.sob.mk/