ВОЈНИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Постигнут договор Министарства одбране и Војног синдиката Србије у вези Иницијативе овог синдиката за одлагање почетка примене појединих делова Правилника о накнади путних и других трошкова и других примања у Војсци Србије.

На позив Сектора за људске ресурсе Министарства одбране Р. Србије, делегацију Војног синдиката Србије примио је у Београду дана 14.11.2013 године помоћних министра одбране за људске ресурсе поводом иницијативе, коју је овај синдикат покренуо ради одлагања почетка примене појединих делова Правилника о накнади путних и других трошкова и других примања у Војсци Србије, који је у примени од 01.09.2013 године. Новодонетим правилником као услов за остваривање права на накнаду дела трошкова за закуп стана постављено је као услов да подофицири и официри буду уписани у евиденцију стамбених интересената за решавање стамбених питања према прописима у Министарству одбране Р. Србије. Војни синдикат Србије указао је послодавцу поменутом иницијативом, на немогућност обезбеђења овог услова у року који је одређен правилником, што ће нарочито млађе подофицире и официре (оне који су у служби од 2005 године) довести у ситуацију да по неколико месеци не остваре право на ову накнаду, и што би довело до тога да се њихове неспорно мале плате додатно оптерете трошковима закупа стана.

Представници Министарства одбране и Војног синдиката Србије на овим поводом одржаном састанку успели су да постигну договор, тако да ће се од стране надлежних служби у Војсци Србије и Министарству одбране Р. Србије применом члана 207. Закона о општем управном поступку обезбедити континуитет у признавању права и исплаћивању накнада дела трошкова за закуп стана.

На састанку је било разговора и о другим кључним питањима од значаја за побољшање социјалног положаја припадника Војске Србије и Министарства одбране, којом приликом је Војни синдикат Србије између осталог, указао на проблем настао преласком на нову динамику исплата зарада и накнада запосленима у Војсци Србије и Министарству одбране, односно ненајављеним неисплаћивањем додатака на плату и накнада у првом делу месеца, чиме су они којима тада доспевају обавезе по кредитима доведени у прилично неповољан положај. Представници Министарства одбране прихватили су да у што краћем периоду отклоне овај пропуст, тако што ће предузети све да се део накнаде које припадници Војске Србије и Министартва одбране примају по решењима из Правилника о накнади путних и других трошкова и других примања у Војсци Србије и МО, а које се необраћчунавају путем радне листе, буду исплаћиване уз аконтацију плате у првом делу месеца.

Војни синдикат Србије је званично почео са радом 27.11.2012 године када је регистрован у складу са законом и до сада броји преко 2500 чланова, а тренутно је најбројнији синдикат који окупља припаднике Министарства одбране и Војске Србије. Војни синдикат Србије позива све припаднике Војске Србије и Министарства одбране да приступе овом синдикату како би што пре остварили репрезентативност, и тако били значајан фактор у доношењу одлука и прописа од значаја за побољшање стандарда свих запослених у систему одбране.

ДОБРОДОШЛИ У ВОЈНИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ – ВАШ СИНДИКАТ!

СНАГА, ПОВЕРЕЊЕ, ПОШТОВАЊЕ

ВОЈНИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ