Влада Србије и Министарство одбране, као по обичају, нису одговорили на захтев репрезентативног Војног синдиката Србије, да се у "војном буџету" за 2019 годину, одреде новчана средства за топли оброк и регрес. Такође, у "војном буџету" за наредну годину више неће бити новца за субвенције за стамбено кредитирање припадника војске, које је протеклих година било веома популаран начин решавања стамбених потреба припадника војске, јер је буџетски фонд за финансирање стамбених потреба професионалних припадника Војске Србије и запослених у Министарству одбране, уместо 650 милиона, планиран у износу од 3.000 динара. Према информацијама до којих смо дошли, зараде се повећавају само за око 3,2 милијарде (+12%), а да би смо достигли законски минимум потребно је још око 20%. За изградњу и одржавање стамбеног простора уместо 350 милиона планирано је 2000 динара, па се поставља питање одакле ће се градити станови за припаднике војске. Како ствари стоје и даље ће припадници ВС морати од својих плата да финансирају кречење, кошење траве, да дотирају за превоз на посао, топли оброк и слично, што је законска обавеза послодавца.

Међутим, капитални издаци за машине и опрему Војске Србије повећавају се за око 20,4 милијарди (+239%). Прошле године за ту намену било је одобрено 14,7 милијарди, и тада је сектор господина Милорадовић Ненада Баће, био највећи буџетски добитник, а ове године им се одобрава 35,1 милијарда. Питамо се чему толика набавка наоружања и опреме док нам људи одлазе из војске, кога наоружавате и зашто и ко ће опслуживати то наружање ако нема нас? Да ли је у питању стварна потреба или је то све параван за трговину оружјем од које интерес имају само појединци на власти и трговци оружјем и простор да се настави са малверзацијама у јавним набавкама и испумпавањем новца из државне касе.

Ово су за нас кључне информације из буџета Министарства одбране за 2019

Министарство одбране ће у 2019 учествовати са 54,8% у укупном повећању инвестиција у Србији, према буџету за 2019. Питамо се у шта ће Министарство одбране толико инвестирати ако се нпр. за решавање стамбених потреба планира свега 3000 динара или за изградњу станова и њихово одржавање свега 2000 динара. Ова чињеница је доказ да ни у 2019-тој неће почети изградња станова за припаднике војске јер пара једноставно нема за ту сврху.

Из слике буџета за 2019 јасно закључујемо да људски ресурс није приоритет и да се са његовим урушавањем наставља, овај пут плански, са очигледним циљем да се наша војска потпуно разбије и уништи. Такође је јасно да ће звецкање оружјем и свађање са комшилуком и наредне године платити припадници Војске и грађани.

Закључак је да Министарство одбране апсолутно ништа не чини да се стање у војсци поправи, напротив чини све да је додатно уништава, па отуд и не чуди што реторика јединог репрезентативног Војног синдиката Србије, толико смета и што се ових дана врши одмазда над његовим председником.