У допису које је једини репрезентативни синдикат у Војсци Србије, Војни синдикат Србије, данас упутио Председнику Републике и главнокомандујућем војсци, Александру Вучићу, наводи се да је потребно одржати хитан састанак са представницима запослених у Војсци Србије како би се Председник Републике упознао са стварним, веома забрињавајућим стањем у Војсци Србије и целокупном систему одбране које прети да потпуно онеспособи основну функционалну и оперативну способност наше војске за одбрану земље.

На предметном састанку представници репрезентативног синдиката изнеће конкретне предлоге за унапређење стања ресурса, пре свега за очување професионалног кадра који се тренутно драстично осипа, услед чега је оперативна способност Војске Србије за њену основну уставну функцију значајно нарушена. Такође пред Председника Вучића, биће изнети конкретни предлози за унапређење радног, материјалног и социјалног положаја припадника војске и образложити потреба да се између представника Републике Србије, као нашег послодавца и репрезентативног синдиката као представника запослених у Војсци Србије, отпочне са здравим социјалним дијалогом који до сада није постојао и који се опструисао и коначно отпочну преговори за закључење посебног колективног уговора за запослене у делатности одбране, јер је то тренутно од пресудног значаја и круцијално решење за очување њених људских ресурса, који су на издисају.

На предметном састанку ће бити речи и о примерима кршења закона, неистинитом службеном извештавању, злоупотребама, корупцији и криминалу у Војсци Србије, који у озбиљној мери подривају одбрамбену моћ земље и штете држави и њеним пореским обвезницима.

Очекујемо да ће Председник уважити молбу репрезентативног Војног синдиката Србије и да ће се убрзо састати са делегацијом званичних представника запослених у Војсци Србије.