ПРВИ И ЈЕДИНИ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТ ЗАПОСЛЕНИХ У МО И ВС

Војни синдикат Србије, преко свог правног заступника, поднео је данас Вишем јавном тужилаштву у Пожаревцу, кривичну пријаву против команданта једне јединице Војске Србије у том граду због злостављања више професионалних припадника војске који су му потчињени.

Овај официр се сумњичи да је свестан свога дела и његове забрањености, чије је извршење хтео, у урачунљивом стању, као службено лице, вршећи војну службу, у фебруару ове године, злостављао више потчињених истовремено, официре, подофицире и професионалне војнике, и са њима поступао на начин на који се вређа људско достојанство и то тако што је на дан државног празника који је био нерадан, наредио припадницима јединице која му је потчињена да раде послове који им нису у опису дужности од којих су неки понижавајући при чему су нека од ових лица радила непрекидно 36 сати без паузе и икаквог основа и стварне потребе. На описан начин пријављени официр незаконито је спречио припаднике јединице која му је потчињена да са својим породицама користе празнично слободно време, а угрозио је и војну службу коју су тај дан вршила одређена лица јер су нека од њих радила две ноћи за редом и нису била на својим дужностима због ангажовања које је је овај официр наредио.

Оваквим својим поступањем пријављени официр починио је кривично дело - Злостављање потчињеног и млађег из члана 406. став 2 у вези става 1 Кривичног законика.

Војни синдикат Србије, као што је најавио, увек ће испунити своју основну улогу и ставити се у заштиту закона и права припадника Војске Србије које заступа.