Десетар Срђан Ристић, Гинисов рекордер, награђен у априлу ове године као најбољи војник у Војсци Србије, напушта Војску Србије.

Ово је на жалост, пример свеопштег стања у Војсци Србије, на које дуго времена упозоравамо. Лош материјални статус, организациони недостаци, невредновање доказаних вредности припадника Војске Србије и низ негативних поступања од стране водећих људи у Генералштабу Војске Србије, имају за последицу да нас је у последње две године напустило три хиљаде наших колега.

Десетар Ристић је за сат времена урадио 2370 склекова и тако ушао у историју. У свакој војсци на свету, били би поносни на ту чињеницу и потрудили би се да такав човек добије адекватно решење за свој проблем, а у конкретном случају да постане подофицир и припадник „Кобри“. Ристићу је то и обећано пре годину и по дана. Никада није испуњено.

Држава Србија и њена војска, себи не смеју да дозвољавају луксуз да је ниједан поштен и честит војник као што је десетар Ристић напусте, не само због престижности подухвата којим је на најлепши нашин представљена у свету, већ и због чињенице да овакви кадрови представљају нешто највредније у сваком одбрамбеном систему.

После оваквих обесхрабрујућих вести за све припаднике Војске Србије, који су у најгорем положају још од времена хиперинфлације деведесетих година, крајње је време да се сви надлежни у Генералштабу и Министарству одбране, без сујете и хладне главе преиспитају, куда води игнорисање свих конструктивних предлога Војног синдиката Србије протеклих година. Да су уважили оно сто смо истицали као негативне појаве и указивали на накарадност неких од постојећих системских решења, закључно са потребом да се за припаднике Војске Србије закључи колективни уговор, нешто овако се не би догађало. Отуда још једном позивамо надлежне на конструктиван и плодоносан договор, да се стане на пут осипању кадрова из Војске Србије.