Чланови јединог и првог репрезентативног синдиката Војног синдиката Србије, ових дана послали су низ притужби на недобровољно статитирање на снимању филма „Чарапе Краља Петра“, у понижавајућим и израбљујућим условима.

Навикли смо да злоупотреба ресурса војске, полтронство и снисисходљивост појединаца на важним дужностима у војном врху нема граница, али направљени корак да српски војник добије горе услове и третман од животиња у овом приватном продукцијском пројекту, опасан је преседан. Морални, људски, али и законски преседан.

Наиме, српски војници у овом пројекту за обећаних 1100 динара дневнице, које ће можда некад исплатити Министарство одране приморавају се да без воде, једући храну их конзерви на ледини, у нехуманим условима и по сунцу сатима статитрају у снимању кадрова, док обавезе у јединици и њиховим породицама трпе.

Истовремено изнајмљивање коња који такође статирају у овој продукцији кошта дневно 100 евра док се воловима плаћа како смо обавештени 33 евра! Не желимо да поверујемо да они који треба да брину о материјалном положају српских војника намерно девастирају људско достојанство припадника Војске Србије. Али је неспорно да оваквим понашањем потврђују ону чувену изјаву највећег војсковође у српској историји војводе Живојина Мишића да „српски во и српски војник треба да добију споменик на Теразијама“, када је говорио о односу надлежних према учесницима рата.

Тај однос природан је след свих мобинга, малтретирања под маскама и иживљавања које неспособни официри и огољени каријеристи годинама спроводе у Војсци Србије.

Са друге стране, овде се и на најбруталнији начин крше закони. Ко је наредио да се људство јачине две чете свакодневно са редовних задатака премештају у шаторе приватних филмских продукција, постоје ли одлуке да се из буџета исплате дневнице, ко је то одобрио, потписао? Постоји ли у плану рада Генералштаба позиција или конто под називом „статирање у филмовима“, да ли је и ово још једно у низу ненаменско трошење буџетских средстава?

Много је питања на која се мора одговорити.

Улога синдиката је да стиити запослене, то цемо и цинити. Предузецемо све да се санкционису одговорни за мобинг, трговину утицајем, незаконитог трошења буџетских средстава, против свих који ресурсе Војске Србије доживљавају као приватно предузеће и који су изгубили компас у свом поданичком и слепом удвориштву, ма на ком пољу се оно показивало.

СНАГА, ПОВЕРЕЊЕ, ПОШТОВАЊЕ
ВОЈНИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ