ПРВИ И ЈЕДИНИ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТ ЗАПОСЛЕНИХ У МО И ВС

Запослене у Војсци Србије данас је изненадила – плата. Први део плате за месец фебруар 2018. године  уплаћен је ЧЕТИРИ дана пре рока, а гле чуда, ДВА дана пред београдске изборе. Изговор је наводно усклађивање исплата свих зарада у јавном сектору које ће убудуће бити исплаћиване 01. и 15. у месецу. Ако је ово тачно питање је зашто послодавац о тако битној информацији у области рада није на време обавестио запослене и синдикате а то му је законска обавеза. Питање је и зашто се ово дешава пар дана пред београдске изборе у данима предизборне тишине.

Навикли смо да се војска својата и њен висок углед у друштву користи у политичке сврхе, али до сада никада се није десило да се војска на овај начин злоупотребљава због локалних избора.

Господо војсковласници војници нису магарци који се водају шаргарепом на дугом штапу и поткупљују сопстеним зарадама.

Претходна уплата запосленима у Војсци Србије реализована је пре 8 дана, а до наредне уплате запослени ће чекати 19 дана, ако не буде измене термина уплате.

Последњих дана у Војсци Србије актуелне су гласине о исплати топлог оброка и регреса те да ће наводно те уплате запослени у војсци примити током следеће седмице. Ради тачнијег информисања чланова Војног синдиката Србије и припадника Војске Србије дужни смо да објаснимо да је последњим предлогом измена и допуна члана 92. Закона о Војсци Србије предвиђено да износ накнаде за исхрану у току рада и регрес утврђује Влада Србије. Нацрт овако предложених измена и допуна Закона о Војсци Србије, у чијем креирању је учествовао и Војни синдикат Србије, очекује се да буде на дневном реду Народне скупштине током марта након чега би и званично требало да ступи на снагу. Тек тада се реално може очекивати да припадници Војске Србије почну да примају уплате по основу топлог оброка и регреса. О ком новчаном износу је реч за сада није познато. Из незваничних извора сазнајемо да ће накнада за регрес и топли оброк вероватно износити око 5000 динара на месечном нивоу.

По питању досадашњег права на те накнаде Војни синдикат Србије покренуо је поступак за њено остваривање за период од три године уназад, а о свему што постигне по том питању блавовремено ће обавестити чланство.

Ових дана актуелна су обмањивања бајковитим сумама од 60.000 динара, као и тотална сума од 200.000 динара по запосленом до краја јуна 2018.године. Имајући у виду бројно стање запослених у Војсци Србије и Министарству одбране, ради се о МИЛИЈАРДАМА динара. Да ли је овако нешто реално?

Интересантно је да обмањивања крећу од самог врха војске. Шта је циљ? Није први пут да се овако нешто ради, али у овој ситуацији беспоговорно је у питању најбескруполознија манипулација и вређање здравог разума запослених у Војсци Србије.

Војни синдикат Србије захтева од министра одбране да открије одакле потичу ове обмане и казни одговорне.