ПРВИ И ЈЕДИНИ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТ ЗАПОСЛЕНИХ У МО И ВС

Челни људи Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, настављају са праксом непоштовањем закона и права припадника Војске Србије. Избегава се дијалог са репрезентативним синдикатом као јединим легитимним представником запослених, омета његов рад, прогоне његови представници и најгрубље крше закони Србије и права припадника војске и игнорише законска обавеза да се преговара о закључењу колективног уговора.

Војска Србије одавно је професионална, а то подразумева да у њој људи раде за плату и немају обавезу да у њој ''служе'' без икакве надокнаде, како је то било у периоду пре 90-тих година прошлог века. То другим речима значи да је на вољи сваког запосленог да сам одлучи хоће ли или неће и под којим условима да ради у Војсци Србије. Као што је јавности познато, управо због тога што нису хтели да раде под условима које су наметали министри одбране и начелник Генералштаба, у протекле две године нашу војску је напустило више од 3000 обучених професионалаца.

Како је припадницима Војске Србије, супротно члану 61. Устава одузето право на штрајк, а како се са грубим кршењем права и закона на штету запослених у Војсци Србије наставља, Војни синдикат Србије размотрио је законске могућности примене репресивнијих мера ка Министарству одбране као послодавцу и одлучио да позове све припаднике Војске Србије без обзира да ли су чланови синдиката или не, да у једном дану закасне на посао у трајању oд неколико сати

Остављамо на вољу, савест и солидарност сваком нашем колеги и колегиници да одлуче да ли ће узети учешће у овој акцији која има за циљ да покаже и докаже министру одбране и начелнику Генералштаба да војску чинимо ми, а не они. Својим досадашњим понашањем и немаром показали су да им ми не требамо па нека бар на два сата виде да и ми можемо без њих. Нека тих два сата Војска Србије буду министар Вулин и генерал Диковић.

Војни синдикат Србије и овај пут показује да поштује законе Србије и ову законом допуштена акција је осмишљена у складу са важећим прописима по којима нико не може да трпи никакву санкцију и буде кажњен ако једном закасни на посао. У Србији није на снази мобилизација, ванредно, ратно или неко друго слично стање, па не постоји никаква сметња да се ова акција са репресивним и упозоравајућим карактером ка послодавцу не спроведе у дело.

Позивамо све припаднике Војске Србије, да у дану који буде благовремено најављен подрже ову репресивну меру и тог дана бојкотују јутарњи колективни мобинг генерала Диковића који се зове ''јутарње вежбање свих у војсци'' као и колективно злостављање генерала Ђокице, које се огледа у ношењу неисправних заштитних маски у трајању од 90 минута без икакве сврхе. Док ове активности уместо нас ''личним примером'' буду реализовали генерали Љубиша и Ђокица, који су их ван свих правила и прописа наредили, ми ћемо та два јутарња сата искористити да будемо са својим обесправљеним породицама које су нас жељне.

Време реализације ове акције упозорења биће благовремено објављено након спроведених организацијских припрема.

НАПОМЕНА: У овој акцији не могу учествовати дежурни у јединицама, установама и објектима од посебног значаја за одбрану, особље на стражи и чуварској служби као и наше колеге и колегинице ангажовани на задацима у КЗБ и на обезбеђењу државе границе.

СНАГА, ПОВЕРЕЊЕ, ПОШТОВАЊЕ ВОЈНИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ

СЛУЖИМО СРБИЈИ, НЕ БАХАТИМ ВЛАСТОДРЖЦИМА

 

Илустрација: Блиц