На састанку који је данас са представницима репрезентативног Војног синдиката Србије, одржао секретар Министарства одбране, господин Зоран Лазић, било је речи о спречавању кршења права припадника Војске Србије из радног односа, примени одређених законских и правилских решења и стварању просторнотехничких услова за рад синдиката.

Уважен је предлог синдиката да се професионалним војницима којима у овој години истиче уговор, а који у наредној години навршавају 50 година старости, продуже уговори о раду до ступања на снагу измена Закона о Војсци Србије које ће омогућити да ова лица буду у радном односу до 53 године живота, изузетно до 60 година старости. Такође је прихваћена сугестија да се запосленима у војнотехничким заводима регулише питање стажа чекања на решавање стамбеног питања и да се тај стаж рачуна од дана ступања у службу, као и да се реши питање такозваног ратног стажа.

По питању старешина по уговору констатовано је да су исти већ у служби у Војсци Србије, тако да нема сметњи у годинама живота како би се исти примили у службу у стални рани однос, а како ће бити регулисано и изменама и допунама Закона о Војсци Србије који се налази у скупштинској процедури.

Представници синдиката указали су и на случајеве мобинга и кршење других права припадника војске у појединим јединицама, попут непоштовања здравствених ограничења током физичких активности и обуке, неоверавања административних забрана или условљавања запослених да достављају послодавцу личне податке које нису дужни да достављају, лоших смештајних и других услова у којима припадници војске извршавају редовне задатке и сл. Представници Министарства одбране наложиће отклањање ових примедби.

На састанку је били речи и о измени појединих прописа који се односе на одсуства и радно време као и на питања стамбеног збрињавања. У вези са овим питањима, секретар МО, господин Лазић, обавестио је представнике репрезентативног синдиката да ће у наредној години бити формирани радни тимови за израду прописа и да ће у састав тих тимова бити позвани и наши представници.

У погледу стварања просторно - техничких услова за рад синдиката, очекујемо да са министром одбране у том смислу почетком наредне године потпишемо споразум. Тим поводом било је речи и о организовању синдикалних спортских игара наредне године, првих таквих у историји наше војске. Представници Министарства одбране сагласили су се да је таква активност позитивна и корисна за припаднике Војске Србије, којом приликом је договорено да се иза божићних празника на ту тему одржи састанак и договори начин и термин реализације ове активности.

Односи и дијалог који нови менаџмент Министарства одбране има са репрезентативним синдикатом, позитивни су и надамо се да ће се у будућности кретати узлазном путањом што овом приликом поздрављамо.

Такође овом приликом обавештавамо и припаднике Војске Србије да ће се данас дана 29.12.2017.године реализовати и исплата новогодишњих честитки деци запослених у Војсци Србије.