ПРВИ И ЈЕДИНИ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТ ЗАПОСЛЕНИХ У МО И ВС

Војни синдикат Србије одаје признање министру одбране Александру Вулину, јер је потврдио наводе репрезентативног синдиката да је у мандатима његових претходника било незаконитости и примера дискриминације припадника Војске Србије.

Одлуком министра одбране, у наредним данима ће бити исправљена неправда према запосленима у Војсци Србије у погледу права која им припадају на основу Посебног колективног уговора за државне органе јер ће им бити исплаћена новогодишња честитка за децу старости до 15 година. Министар одбране је одлучио да отпочне са спровођењем Закона у Војсци Србије који у члану 8. за све што није предвиђено Законом о Војсци Србије обавезује послодавца да примени одредбе Посебног колективног уговора за државне службенике.

У претходним месецима почело је са применом делова Посебног колективног уговора, тако да смо могли посведочити да је отпочела исплата солидарне помоћи за рођење детета, у изменама и допунама Закона о Војсци Србије предвиђени су топли оброк и регрес...

Поздрављамо одлуку да се прекине са дискриминацијом запослених у Војсци Србије и обезбеди им се новогодишња честитка за децу старости до 15 година, а коју су до сада у Министарству одбране остваривали искључиво државни службеници.

Ипак поред свих похвала морамо изнети и нешто што баца сенку на позитивну страну ове приче. Новогодишња честитка за децу припадника Војске износи 1.000 динара, док ће на пример деца запослених у Министарству финансија добити честитку од 8.000 динара. Такође је очигледно да се у Министарству одбране налазе и душебрижници који супротно прописаном праву брину да се случајно не извуче неки динар више, па измишљају правила по којима у случају да су оба родитеља запослена у Војсци Србије, новчана честитка следује само мајку детета старости до 15 година.


Охрабрује што се почиње са праксом поштовања права припадника Војске Србије, али брине што је пут сазревања на жалост још неутабан...