ПРВИ И ЈЕДИНИ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТ ЗАПОСЛЕНИХ У МО И ВС

Војни синдикат Србије је својом иницијативом и протестима одржаним прошле године, одложио примену одредаба Правилника о платама којима је предвиђено драстично умањење плата за око 2.500 припадника Војске Србије почев од 01.01.2018.године.

Доласком новог менаџмента у Министарство одбране прихваћена је иницијатива Војног синдиката Србије да се спорне одредбе Правилника о платама ставе ван снаге, односно обришу.

Министарство одбране је покренуло иницијативу за измену Правилника о платама пред Владом Србије пре неколико месеци, при чему су све институције Владе Србије дале сагласност на измену поменутог правилника осим, Министарства финансија.

Како се ближи 01. јануар 2018.године и почетак примене спорног правилника, Војни синдикат Србије пита председника Републике Србије, председника Владе Републике Србије и министра одбране, да ли ће дозволити да 2.500 припадника Војске Србије одлуком, министра финансија не добије најављено повећање плате од 10% и да ли се министар финансија свесно или несвесно ставља изнад свих релевантних институција укључених у управљање и руковођење Војском Србије и брише све што су председник и Влада Републике Србије најавили, као мере на санацији поражавајућег статуса запослених у Војсци Србије.

Војни синдикат Србије се такође пита да ли се министар финансија самопрокламовао за врховног команданта Војске Србије па да на овај начин одлучује о статусу припадника Војске Србије, као и до када ће се мере штедње и строгоће примењивати само према запосленима у систему одбране.

Подсетимо да је спорним одредбама Правилника о платама предвиђено да се умањењем положајних група великом броју припадника Војске Србије плата умањује и до 20%.

Да ли ћемо припаднике Војске Србије и у наредном периоду видети у новим уличним протестима остаје да се види након коначне одлуке у вези са овим питањем.

(фото Весна Лалић/АЛО)