ПРВИ И ЈЕДИНИ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТ ЗАПОСЛЕНИХ У МО И ВС

Двојица припадника Војске Србије, дана 01. новембра 2017. у кафићу „Каспер“ у Пожаревцу нису били услужени само зато што су носили униформу Војске Србије. Према расположивим подацима до којих је дошао Војни синдикат Србије, разлог је то што власник овог угоститељског објекта не воли војску и како каже, он у свом кафићу одређује правила и да српски војници ту нису добродошли.

 

Обзиром да се ради о најгорој врсти дискриминације, али и увреде симбола Војске Србије и саме државе Србије и грубе повреде људских права загарантованим Уставом, позивамо све надлежне инспекције и институције да реагују и преиспитају рад овог објекта. Не заборавимо да су се сличне ствари дешавале у Хрватској и Словенији деведесетих година и да су тако кренули немили догађаји. Доживели смо да у Србији српски војник оваквим поступцима буде грађани другог реда, а и потпуно је ненормално да некоме у Србији, смета српска униформа, иако му је у тој држави омогућено да ради и заради кроз угоститељску делатност.

 

Војни синдикат Србије покренуће све правне механизме заштите части и достојанства припадника Војске Србије које заступа око овог догађаја и захтева од надлежних да против власника објекта покрену поступак утврђивања одговорности, како прекршајне тако и кривичне.