Још једна иницијатива Војног синдиката Србије, постаје камен темељац рада Министарства одбране.

Дана 07.06.2017.године одржан је састанак представника Министарства одбране, Управе за војно здравство и представника ВМА. Закључак састанка је да Управа за кадрове Министарства одбране по хитном поступку крене у израду новог правилника о пословима, радним и формацијским местима у Војсци Србије и Министарству одбране на којима се врши специфична служба и служба под отежаним условима, пошто је тренутно важећи правилник (СВЛ 3/16) у колизији са Законом о Војсци Србије, члан 97. став 3.

У свему најбитнији је фактор хитности. Војни синдикат Србије већ годину дана улаже жалбе и предлаже начине за превазилажење проблема, али како би народ рекао „боље икад него никад“.

Такође још једном морамо поставити и питање, колико би стање у Војсци Србије било боље када би се сујета оставила по страни и отпочела конструктивна сарадња послодавца са репрезентативним синдикатом, ако не више, бар у мери коју превиђају важећи закони, јер је најефикасније и најелегантније решење овог, као и многих других проблема, управо колективни уговор, на који закон обавезује, а Министарство одбране га из само себи познатих разлога вешто избегава.