Медији су данас пренели вест о састанку министра одбране са представницима предузећа која се баве зеленилом на територији Београда, Новог Сада и Крушевца у циљу растерећења професиналног састава од обавеза уређивања зеленила у објектима Војске Србије и концентрисања запослених у систему одбране на обуку и послове везане искључиво за обавезе својих радних места.

Поздрављамо сваки потез послодавца на растерећењу припадника Војске Србије  од обавеза које нису у опису војничке професије, али се и питамо да ли је било потребно да протествујемо шест месеци да би се један овако мизеран захтев и предлог уважио.

Поред ове иницијативе Војни синдикат Србије предлагао је и да се лицима осућеним за лакша кривична дела који служе затворске казне у отвореним и полуотвореним затворима омогући да ако пристану да врше радну обавезу овог типа умањи трајање казне затвора. На тај начин би се министарству одбране и правде учиниле значајне уштеде.

Занимљиво је и то да Министарство одбране у последње време на мала врата уважава иницијативе Војног синдиката Србије, али искључиво оне које се не тичу унапређења стандарда, попут ступања у преговоре за закључење посебног колективног уговора за запослене у систему одбране и повећања примања.

Из тог разлога Војни синдикат Србије ће наставити са синдикалним акцијама усмереним ка остварењу најважнијег синдикалног циља, а то је колективни уговор.