ПРВИ И ЈЕДИНИ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТ ЗАПОСЛЕНИХ У МО И ВС

Прошло је више од недељу дана од злоупотребе свечане војне униформе у прилогу телевизије Пинк. Да подсетимо ради се о прилогу емитованом 02.05.2017.године у коме друштво „мултимедијалној звезди“ Сораји у подели шампањца излетницима на Кошутњаку прави, такозвани „официр Слоба“, све у свечаној униформи Војске Србије са припадајућим ознакама.

Министарство одбране ћути. Генералштаб ћути.

Да је било шта слично учинио разводник, старији водник, потпоручник...летеле би главе.

За обично објављивање слике у униформи на друштвеним мрежама следе драстичне мере, а за прилог на телевизији са националном фреквенцијом...ништа.

Евидентно је да лице које глуми „официра Слобу“ није припадник Војске Србије, али поставља се питање: Ко је “пепељуга“?,  односно ко је генерал у чијем ормару недостаје свечана униформа?

У овом моменту прикладно би било извршити смотру и видети ко је и по чијем налогу цивилу дао на коришћење свечану униформу Војске Србије.

Све ово је веома лако открити. Ако МО и ГШ не знају како, ми ћемо помоћи.

Униформу Војске Србије и то нову сваки грађанин може купити у кинеским радњама и по вашарима (произвођач „Јумко“ Врање, тако бар пише на декларацији). Зар се униформе не раде по наруџбини? Хајде да не ситничаримо, било да их је кинеским радњама проследио произвођач или су се „телепромптовале“ из неког војног магацина, маскирне војне униформе су доступне свим грађанима Србије.

Ознаке припадност, које су припадници Војске Србије куповали, до интервенције Војног синдиката Србије, за сада су још привилегија само одређених „команданата вежби“ у комерцијалним спотовима „наменске идустрије“ и служе за означавање цивилне гардеробе.

Свечана униформа, како и службена униформа (осим прве након школовања) купују се у Војној установи „Јединство“ по регресираним ценама, али уз обавезну идентификацију војном легитимацијом.

Дакле ето мале помоћи за МО и ГШ.

Није тешко наћи „пепељугу“, осим ако неко то не жели, поготово што је ова прича више у естради него у војсци.