Сви смо у току првомајских празника били сведоци помало чудног прилога на телевизији „Пинк“, који је затим преплавио друштвене мреже. Тема је била обилазак излетника у Kошутњаку  и подела шампањца од стране „мултимедијалне звезде“ Сораје Вучелић и неименованог ни мање ни више него генерала Војске Србије, све у свечаној униформи.

Било да се ради о лицу које је у активној служби, војном пензионеру или лицу које нема додира са Војском Србије, овакав приказ униформисаног лица је скандалозан.

Војни синдикат Србије се суздржавао од коментарисања у очекивању да ће уследити реакција министра одбране, која наравно није уследила, што се једино може сматрати одобравањем злоупотребе униформе и нарушавања угледа Војске Србије.

Да би се боље разумело о чему се овде ради члан 23. у ставу 4. Закона о Војсци Србије каже: „Забрањено је истицање и ношење симбола и обележја Војске Србије на начин којим би се нарушио углед Војске Србије“. Ношење униформе Војске Србије даље је регулисано и Законом о одбрани у члану 33. став 3. који каже: „Забрањена је употреба назива, симбола и других обележја Војске Србије правним лицима, предузетницима и удружењима, осим по одобрењу министра одбране“.

Да ли је министар одбране ово одобрио?

Шампањац који се пио у прилогу вероватно није безалкохолни. Због чега је ово битно? Толеранција на употребу алкохола у Војсци Србије је нулта. Приликом алкотестирања које се периодично врши у једницама Војске Србије запослени одговарају чак и за присуство 0,001 промила алкохола у крви. Закони Републике Србије забрањују употребу алкохола чак и на спортским манифестацијама, а камоли у представљању припадника Војске Србије или лица која се неовлашћено издају као исти.

Ношење униформе ван службе забрањено је чак и активним припадницима Војске Србије. Ношење униформе забрањено је чак и Војном синдикату Србије на протестима иако је униформа Војске Србије ништа више него радно одело запослених у систему одбране.

Да још једном резимирамо, из претходно наведеног једини закључак који се може извести је да министар одбране урушава углед  Војске Србије и спроводи приватизацију Војске Србије изнајмљујући је за промоцију естрадне сцене или у најблажем случају све ово прећутно одобрава.