ПРВИ И ЈЕДИНИ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТ ЗАПОСЛЕНИХ У МО И ВС

Војни синдикат Србије у потпуности подржава протесте грађана који се свакодневно одвијају на улицама градова Србије. Посебно подржавамо разумевање учесника протеста ка проблемима са којима се сусрећу радници у Србији.

Проблеми радника се могу сврстати у две групе,проблеме везане за зараде и проблеме везане за услове рада. Садашња власт неминовно показује да јој није стало до решавања нити једног од два проблема. Права радника су грубо нарушена и томе се мора стати на реп.

Закони се грубо крше, па чак и они које је и донела тренутна власт. Дијалог између послодаваца и синдиката на који обавезује Закон о раду, готово да не постоји, а најгоре је што негативни примери потичу директно од Владе Републике Србије чији министри су и директни послодаци запосленима у јавном сектору.

На једном од претходних састанака са министром одбране имали смо прилику да чујемо и неке застрашујуће ставове. Министру одбране је драго што привреда омогућава запошљавање већ формираних радника из система одбране и то види као одличну ствар. Лепо, нема шта, људи напуштају војску и одлазе на боље плаћена радна места и где је сад ту проблем? Проблем је што њихова места у војсци остају упражњена, без могућности да се у кратком временском року попуне обученим кадром. Лица која напуштају систем одбране заузимају радна места грађанима, а систем одбране остаје без обученог кадра. Господине Зоране Ђорђевићу, чега сте Ви министар, привреде или одбране? Било како мишљења смо да посао не радите никако, као министар одбране урушавате систем одбране, а као министар привреде одузимате грађанима радна места.

У разговорима које је Војни синдикат Србије имао са Вама сваки одговор односио се на вашу немоћ, непознавање, немогућност, на то што не желите да будете „између чекића и наковња“. Господине министре за плату од 91.000 динара, колико тврдите да имате, потребно је много зноја.

Још једном Вас морамо подсетити да систем одбране нису параде, спотови високе резолуције, серије Војне академије и трговина наоружањем и војном опремом из фотеље.

Такође Вам морамо скренути и пажњу да више не доводите у питање интелигенцију запослених у систему одбране, што веома некултурно радите. Молимо Вас да нам не причате како нам је добро јер ми као и наше породице, савршено добро знамо како нам је.

Од почетка примена „мера штедње“ систем одбране је напустило око 3.000 запослених. У појединим јединицама степен попуне људством је испод 50%. У Министарству одбране цео спрат сте уступили Канцеларији за везу са НАТО. Шта то радите? Нас оптужујете за издају. Да ли се заправо ради о класичном механизму одбране, пројекцијом себе на друге?

Да нисте управо Ви тај НАТО плаћеник?

Да ли се синдикат бави политиком? Синдикат је увучен у политику. Министар одбране је политичар. Начелник генералштаба је политичар. Шта остаје синдикату у борби за права запослених осим политике?

Положили смо заклетву овој земљи и њеном народу и од ње нећемо одступити. Можете застраштивати колико год хоћете, можете претити, можете покушавати да нас лажете и обмањујете, да нас сатанизујете, али ми од наше обавезе нећемо одступити.

Војни синдикат Србије протесте који се свакодневно одвијају на улицама градова Србије види искључиво као механизам којим народ покушава да уведе ред и спаси земљу од неминовног уништења, те стога позива све запослене у систему одбране да својим присуством подрже мирне грађанске протесте и узму своје учешће у ненасилном рату за спас Уставног поретка Републике Србије.